Zelf tuinomheining plaatsen met bamboematten: Een natuurlijke en duurzame oplossing voor jouw tuin


Een mooie en functionele omheining is een essentieel onderdeel van iedere tuin. Het biedt privacy, beschermt tegen wind en kan zelfs dienen als decoratief element. Als je op zoek bent naar een duurzame en natuurlijke oplossing, overweeg dan om zelf een tuinomheining te plaatsen met bamboematten. Bamboe is een prachtig materiaal dat niet alleen milieuvriendelijk is, maar ook stevig, flexibel en gemakkelijk te installeren. In dit blogbericht bespreken we stap voor stap hoe je een bamboe tuinomheining kunt installeren en waarom dit een uitstekende keuze is voor jouw buitenruimte.

Waarom kiezen voor een tuinomheining met bamboematten?

Er zijn verschillende redenen waarom een tuinomheining met bamboematten een uitstekende keuze is. Hier zijn de belangrijkste voordelen:

1. Milieuvriendelijk en duurzaam

Bamboe is een van de snelst groeiende planten ter wereld en kan al na enkele jaren geoogst worden zonder schade aan het milieu. Dit maakt het een veel duurzamer alternatief voor hout of plastic omheiningen. Door te kiezen voor een natuurlijke bamboe tuinafscheiding, draag je bij aan het behoud van onze bossen en het verminderen van de ecologische voetafdruk.

2. Sterk en weerbestendig

Ondanks dat bamboe een licht materiaal is, staat het bekend om zijn sterkte en flexibiliteit. Het kan goed tegen diverse weersomstandigheden, zoals regen, wind en zon, zonder te verzwakken. Dit maakt bamboe een uitstekende keuze voor buitengebruik, zoals bij een bamboe mat schutting. Bovendien is bamboe resistent tegen schimmel en ongedierte, wat de levensduur van je tuinomheining verlengt.

3. Stijlvolle en natuurlijke uitstraling

Een bamboe tuinomheining voegt een natuurlijke, warme sfeer toe aan je tuin. De prachtige, organische textuur van bamboe past goed bij verschillende tuinstijlen, of je nu een moderne, minimalistische tuin hebt of een meer landelijke uitstraling zoekt. Door bamboematten als tuinafscheiding te gebruiken, creëer je een harmonieuze en rustgevende omgeving.

4. Eenvoudige installatie

Een van de grootste voordelen van het zelf plaatsen van een bamboematten omheining is de eenvoudige installatie. Je hebt geen speciale technische vaardigheden nodig om aan de slag te gaan, en met de juiste materialen kun je binnen een dag een prachtige omheining opzetten. Een stevige constructie met bamboepalen vormt de basis, waarna de bamboematten eenvoudig bevestigd kunnen worden.

Prachtige zelfgemaakte tuinomheining met bamboematten
Prachtige zelfgemaakte tuinomheining met bamboematten

Stap-voor-stap handleiding: Zelf tuinomheining plaatsen met bamboematten

Het zelf plaatsen van een tuinomheining met bamboematten is een doe-het-zelf project dat je met de juiste voorbereidingen gemakkelijk kunt uitvoeren. Volg deze stappen om je eigen natuurlijke omheining te creëren:

Stap 1: Voorbereiding

Voordat je begint met de installatie, is het belangrijk om je goed voor te bereiden. Meet de lengte en hoogte van het gebied dat je wilt afschermen en koop de juiste hoeveelheid bamboematten en palen. Bij Bamboe België vind je een breed assortiment bamboematten in verschillende maten en stijlen.

Zorg ook dat je over de juiste gereedschappen beschikt, zoals:

  • Houten of bamboepalen
  • Schroeven of touwen
  • Trekbandjes (voor eenvoudige bevestiging)
  • Een grondboor of spade
  • Een waterpas en meetlint

Stap 2: Constructie met bamboepalen

De basis van je omheining begint met het plaatsen van stevige bamboepalen. Deze palen dienen als steun voor de bamboematten. Graaf gaten op regelmatige afstanden (ongeveer 1,5 tot 2 meter) om de palen in de grond te zetten. Gebruik een waterpas om ervoor te zorgen dat de palen recht staan. Voor extra stevigheid kun je beton gebruiken om de palen te verankeren.

Maak een stevige constructie met bamboepalen
Maak een stevige constructie met bamboepalen

Met bamboestokken maak je de basis om je matten of schermen tegen te plaatsen
Met bamboestokken maak je de basis om je matten of schermen tegen te plaatsen

Stap 3: Bamboematten plaatsen

Zodra de palen stevig in de grond staan, kun je de bamboematten gaan bevestigen. Dit kun je doen met behulp van trekbandjes, touwen of schroeven. De trekbandjes zijn handig omdat ze eenvoudig in gebruik zijn en de matten strak tegen de palen houden. Zorg ervoor dat de bamboematten op dezelfde hoogte hangen en netjes op één lijn liggen voor een strakke afwerking.

Bevestig de bamboematten tegen de constructie
Bevestig de bamboematten tegen de constructie

Stap 4: Afwerking

Nadat je alle bamboematten hebt geplaatst, kun je de omheining verder afwerken. Controleer of de matten goed vastzitten en dat alles waterpas staat. Eventueel kun je de bovenkant van de bamboepalen afdekken met een decoratieve rand of afwerken met een beschermende olie om de levensduur van het bamboe te verlengen.

Extra voordelen van een bamboe tuinomheining

Naast de eerder genoemde voordelen zijn er nog enkele extra pluspunten aan een bamboe schutting maken:

1. Privacy en bescherming

Een bamboe mat schutting biedt uitstekende privacy. Door de dichte structuur van de bamboematten kunnen voorbijgangers niet zomaar naar binnen kijken. Bovendien fungeren bamboematten ook als windscherm, wat vooral handig is in winderige gebieden.

2. Geluiddempend

Bamboe heeft van nature geluiddempende eigenschappen. Dit betekent dat een bamboe omheining helpt om geluid van buitenaf, zoals verkeer of buren, te verminderen, waardoor je tuin een rustigere plek wordt.

3. Lage onderhoudskosten

Een bamboe tuinomheining vereist weinig onderhoud. In tegenstelling tot houten schuttingen, die regelmatig geschuurd en geverfd moeten worden, hoef je bamboematten alleen af en toe schoon te maken met water om vuil en stof te verwijderen.

Het afgewerkt resultaat is een prachtige tuinomheining van bamboematten
Het afgewerkt resultaat is een prachtige tuinomheining van bamboematten

Hulp nodig bij de installatie?

Zie je het niet zitten om zelf de omheining te plaatsen? Geen zorgen! Bij Bamboe België bieden we een professionele plaatsingsdienst aan. Onze experts zorgen ervoor dat jouw bamboe omheining stevig en correct wordt geïnstalleerd, zodat jij zonder zorgen kunt genieten van een duurzame en stijlvolle afscheiding.

 Creëer jouw natuurlijke tuinomheining met bamboematten!

Ben je enthousiast geworden over het idee van zelf een tuinomheining plaatsen met bamboematten? Bij Bamboe België vind je alles wat je nodig hebt om jouw project tot een succes te maken. Bekijk ons assortiment bamboematten en ontdek de verschillende maten en stijlen die perfect passen bij jouw tuin. Of je nu zelf aan de slag gaat of gebruik wilt maken van onze plaatsingsdienst, wij staan klaar om je te helpen bij elke stap van het proces.

Meest Recent Post

In de kijker

Schrijf je hier in en ontvang steeds als eerste ons laatste nieuws per mail

DUURZAAM WONEN MET BAMBOE

wereldwijde erkenning

Bamboe België hecht veel belang aan duurzame en natuurlijke producten. Daarom zijn wij steeds op zoek naar de beste ecologische oplossingen om de beleving en ervaring van ieder project te maximaliseren. Wij importeren wereldwijd en verkopen zowel aan particulieren als aan professionelen. 

Contacteer ons